TBMM Başkanlığı’na ‘Yerel medya’ önergesi

11.05.2020
TBMM Başkanlığı’na ‘Yerel medya’ önergesi

MHP Kayseri Milletvekili İsmail Özdemir, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na KGK’nın yerel medya için hazırladığı 12 maddelik kurtuluş reçetesinden hareketle bir soru önergesi sundu

MHP (Milliyetçi Hareket Partisi) Kayseri Milletvekili ve TBMM Dışişleri Komisyonu Üyesi İsmail Özdemir, Bakan Albayrak’ın cevaplaması istemiyle TBMM Başkanlığı’na sunduğu soru önergesinde “Ülkemizde yerel medyanın son yıllarda artan sorunları Kovid-19 salgını sonrasında daha sıkıntılı bir hal almaya başlamıştır. Bununla beraber, Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi ilan edilen Kovid-19 ile ilgili olarak açıklanan tedbirler içerisinde; yerel medya kuruluşlarına yönelik bir düzenleme bulunmadığı anlaşılmaktadır. Zor durumda olan ve sektör çapında binlerce kişiye istihdam yaratılmasına vesile olan, görsel yahut yazılı olarak faaliyet gösteren yerel medyaya acilen destek verilmesi ve bu kuruluşların en azından nefes almalarının sağlanması gerekmektedir” dedi.
Küresel Gazeteciler Konseyi’nin (KGK) 12 maddelik kurtuluş reçetesinden hareketle Albayrak’a 7 soru yönelten Özdemir’in önergesi aynen şöyle:
1- Yaşanan ve ciddi seviyelere ulaşan koronavirüs salgını göz önünde bulundurularak, yerel medya sektöründeki firma ve şirketlerin KOBİ kapsamına alınması sağlanarak Kredi Garanti Fonu veya KOSGEB kredi ve desteklerinden yararlandırılması konusunda bir çalışma yapılabilir mi?
2- Yerel medya sektöründeki şirketlerin, reklam ve basın-ilan faturalarından alınan KDV oranının ve kesinti yapılan Basın İlan Kurumu payının düşürülmesi sağlanabilir mi?
3- Yerel medya kuruluşlarından, telif bedelleri başta olmak üzere RTÜK payı ile frekans bedellerinin bir süreliğine alınmaması mümkün müdür?
4- TÜRKSAT uydu bedeli ödemelerinin bir süreliğine ertelenmesi veya indirim yapılması ile kamu spot yayınlarının ücretlendirilmesi suretiyle TÜRKSAT ve RTÜK’le mahsuplaşmasının sağlanması konusunda bir çalışma yapılabilir mi?
5- Gazete basımında kullanılan kağıt, kalıp ve mürekkep gibi ithal malzeme maliyetlerinin kur artışlarından etkilenmemesi için geçici süreliğine bu malzemelerin gümrük vergileri kaldırılabilir mi?
6- Belediye meclisi ve encümeni ile il genel meclisi ve hizmet birliklerinin karar ve duyurularının resmi ilan olarak her şehirdeki yerel gazetelerde yayımlanmasının zorunlu hale getirilmesi düşünülmekte midir?
7- Basın çalışanlarına ve işsiz kalanlara Basın İlan Kurumu vasıtasıyla maaş desteği verilmesi ve tüm medya çalışanlarına 1 yıllık maaşlarının yarısı kadar, isteğe bağlı olarak, uzun vadeli faizsiz kredi desteği verilmesi sağlanabilir mi?

YAZAR BİLGİSİ