Taleplerimize ilk somut sonuç geldi

21.04.2020
Taleplerimize ilk somut sonuç geldi

Küresel Gazeteciler Konseyi’nin (KGK) 14 Nisan 2020 tarihinde yayınladığı ’12 Maddelik Yerel Medya Kurtuluş Reçetesi’ne ilişkin ilk müjde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’ndan TV yayıncılarına geldi

TÜRKİYE genelindeki KGK İl Temsilcilerinin ulaştırdığı taleplerin çok sayıda milletvekili tarafından TBMM’de dile getirilmesinin ardından, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın görev alanında bulunan isteklerin yerine getirilmesi büyük sevinç yarattı.
KGK Genel Başkan Yardımcısı ve KGK Kayseri İl Temsilcisi Veli Altınkaya tarafından 12 maddelik kurtuluş reçetesinin ulaştırıldığı Kayseri Milletvekili Mustafa Baki Ersoy, KGK taleplerini yazılı soru önergesi haline getirerek Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na sundu.
Ersoy’un 7/27112 esas sayılı yazılı soru önergesine yanıt veren Ulaştırma Bakanlığı’ndan TV yayıncılarına müjdeler geldi.
İŞTE O YANIT
“Koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle ekonomik yönden meydana gelen sıkıntıların bir nebze giderilmesi adına TÜRKSAT A.Ş. tarafından TV yayıncılarına destek olabilmek amacıyla; Uydu Kapasite ve Uplink Sözleşmeleri, SNG Hizmet Protokolleri ve Kablo TV Platformları Yayın Taşıma Sözleşmelerini kapsayacak şekilde;
• Nisan ayı faturalarının ödeme vadesinin, 30 Eylül 2020 tarihine kadar uzatılması,
• Geçmiş dönem borçlarına ilişkin 30 Mart-30 Nisan tarihleri arasında ödenmesi gereken yapılandırma/taahhüt taksitlerinin de 30 Eylül 2020 tarihine ötelenmesi,
• 30 Mart-30 Nisan tarihleri arasında ödeme yapan müşteriler için 1 USD = 4,5 TL olarak kur’un sahitlenmesi,
• Nisan ayında finansal nedenlerle hiçbir kanala yayın kesintisi ya da sözleşme feshi yapılmaması,
• 2020 yılı ilk 3 aylık dönemi için gecikme bedeli alınmaması kararları alınmıştır.
Soru önergesinde belirtilen diğer hususlar ise, Bakanlığımızın görev ve sorumluluk alanında bulunmamaktadır.”
DİM: DİĞER TALEPLERİMİZ
İÇİN DE MÜJDE BEKLİYORUZ
12 maddelik talepleri arasında televizyon yayıncılarına yönelik olanların TÜRKSAT’ın bağlı olduğu Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından gerçekleştirilmesinin kendilerini mutlu ettiği söyleyen KGK Genel Başkanı Mehmet Ali Dim “Ulaştırma Bakanlığımız, kendi konularında müjdeler verdi. Diğer taleplerimiz Maliye Bakanlığımızın konusu. Taleplerimizi soru önergesi haline getiren Kayseri Milletvekilimiz sayın Mustafa Baki Ersoy’a, Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız sayın Adil Karaismailoğlu’na, KGK Genel Başkan Yardımcısı ve KGK Kayseri İl Temsilcisi Veli Altınkaya’ya, tüm KGK il temsilcilerine, TBMM’de sesimiz olan tüm milletvekillerine sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz. Diğer taleplerimizin de en kısa sürede çözümlenmesini bekliyoruz” dedi.
‘YEREL MEDYA YAŞAM SAVAŞI VERİYOR’
Anadolu’da kendi şehirlerinin sesi ve hafızası olan çok sayıda yerel medya kuruluşunun, koronavirüs krizi sonrasında birer birer kapısına kilit vurmaya başladığını belirten
Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) Yönetim Kurulu adına 14 Nisan 2020 tarihinde bir açıklama yapan Genel Başkanı Mehmet Ali Dim, Türkiye’de medya sektörünün zor durumda olduğunu belirtmişti. Dim, bayi satışı ve abone ile resmi ve özel ilandan başka geliri olmayan yerel medyanın son yıllarda yaşadığı ekonomik krizin içinde bulunduğumuz koronavirüs süreciyle birlikte iyice derinleştiğini vurgulamıştı. Devletin acil olarak yerel medyaya özel bir destek paketi açıklamasını arzuladıklarını belirten Dim, “Meclis gündemine gelmesi beklenen son ekonomik önlemler paketi tasarısına aşağıda madde madde yazdığımız desteklerin eklenmesi hususunda hükümetimizden ve kendi illerinde yerel medyayı en iyi tanıyan ve bilen milletvekillerimizden de gayret bekliyoruz” demişti.
KGK’NIN TALEPLERİ NELERDİ?
1. Anadolu’da bulunan yerel medya şirketleri (En az 5 işçi çalıştıranlar) KOBİ kapsamında Kredi Garanti Fonu’ndan veya KOSGEB’den kredilendirilmelidir.
2. Resmi kurumlara olan ödemeler (SGK ve Maliye gibi) en az 1 yıl süreyle ertelenmelidir.
3. Reklam ve ilan faturalarına yansıyan KDV oranı ile ilanlardan alınan Basın İlan Kurumu payı yüzde 5’e düşürülmelidir.
4. Yerel radyo ve televizyon kuruluşlarından telif bedelleri başta olmak üzere RTÜK payı ile frekans bedellerinin de bir süre alınmamalıdır.
5. TÜRKSAT uydu bedeli ödemelerinin bir süre ertelenmesi ve döviz değil TL üzerinden indirimli olarak ödeme imkanı sağlanmalıdır.
6. Kamu spotları yayınları ücretlendirilmek suretiyle TÜRKSAT ve RTÜK ile mahsuplaşmanın sağlanması.
7. Medya sektörünün sahip ve emekçileri aynı geminin içindedirler. Polis ve sağlık görevlileri gibi hayatlarını tehlikeye atarak görev yapan gazeteciler ve medya çalışanları da ücretlerini sağlıklı olarak alamamaktadırlar. Çalışanların tamamına ve işsiz kalanlara Basın İlan Kurumu vasıtasıyla bir defalığına en az 3 maaş sosyal yardım olarak hibe desteği verilmelidir. Ayrıca, tüm medya çalışanlarına devlet bankalarından veya fonlardan bir yıllık maaşlarının yarısı kadar isteğe bağlı olarak 5 yıl ödemeli faizsiz kredi desteği sağlanmalıdır.
8. Toplumu yakından ilgilendiren belediye meclis ve encümen kararları ile il genel meclisi ve hizmet birlikleri karar ve duyuruları resmi ilan olarak her şehirde yerel gazetelerde yayınlanmalıdır.
9. Toplumsal mesaj içeren devletin duyuruları ilgili bakanlıkça resmi ilan olarak yayınlatılmalıdır.
10. Kamu kurumlarının resmi ilan statüsünde olmayan reklamlarına ayrılan bütçenin asgari yüzde 30’u yerel medyaya ayrılmalıdır.
11. Yerel Medyanın digital dönüşümünde kullanılmak üzere teknolojik altyapı için düşük faizli kredi imkanı sağlansın.
12. Gazete basımında kullanılan kağıt, kalıp ve mürekkep gibi ithal malzeme maliyetlerinin kur artışlarından etkilenmemesi sağlanmalı ve gümrük vergileri tamamen sıfırlanmalıdır.

YAZAR BİLGİSİ