Şehirler Öksüz Kalmasın Diye

04.08.2022
İSRAFİL AVCI
Mesleğe 1990 yılında Osmaniye’de başladı. Toros, Bölge ve Ekspres gibi bölgesel gazetelerde çalıştı. NTV muhabiri olarak görev yaptı. 16 yıl Anadolu Ajansında çalıştı. Hale’n TRT Osmaniye İl Muhabiri olarak devam ediyor. 4 dönem Osmaniye Gazeteciler Cemiyeti Genel Sekreteri olarak, 4 yıldır da Osmaniye Gazeteciler Cemiyeti Başkanı olarak görev yapıyor. Basın kartı sahibi Avcı evli ve 3 çocuk babasıdır.

Şehirler öksüz kalmasın diye

Ortada bir zorunluluk vardı. İnsanlar evlere kapanmak zorunda kalmıştı. Birden bire ortaya çıkan salgın yaşamın neredeyse tüm alanlarını vurdu. Bu belanın vurduğu bir alan vardı ki, sektörde tam bir altüst oluşa neden oldu. İnsanlar en zorunlu ihtiyacı olan bir ekmeği alırken yanında bir de gazete alıyordu.

Teknolojik gelişime, yeni dünya düzenine elbette ayak uydurmak gerekiyordu ama basılı gazeteler artık bayilerde, marketlerde satılmaz olmuştu. Önce bayi satışları yerle yeksan oldu.  Salgın her yanı sararken Anadolu basınını öyle bir vurdu ki…

Zaten kendi yağıyla kavrulan Anadolu basını yavaş yavaş tükenmeye başladı. Oysa Anadolu basını önemlidir. Yaşatılması zorunluluktan da ötedir. Düşünün; 1918 yılından bu yana yayımlanan, Kurtuluş Savaşı yıllarında askere moral olsun diye dağıtılan, üzerinde ‘’Nüshası 5 kuruştur’’ yazan ama bir tek gün parayla dağıtılmayan Yeni Adana Gazetesi…

İşgalciler son teknolojiyle basılı gazeteleri uçaktan halkın üstüne atarken Yeni Adana Gazetesi, Türk askerine moral kaynağı oluyordu ve sahipleri hakkında düşman kuvvetlerince idam kararı çıkarılıyordu. İşte Anadolu basını bu kadar önemlidir. Kurtuluş mücadelesinde Anadolu basınının önemi bu noktada gerçekten dikkat çekicidir.

Salgın belası, teknolojik gelişmelerle birlikte alışkanlıkları değiştirdi. Bazı kuralları, dengeleri, gazete okuma isteğini ve çoğu alışkanlıklarımızı büyük oranda ortadan kaldırdı. Salgın her sektörü vurduğu için, sadece Anadolu basını değil, yaygın medya da bundan nasibini aldı. Devasa ulusal birçok gazete kapanarak dijital ortamda yayınlarına devam etti. Bu da basında işsizliğin artmasına neden oldu.

Yerel basın, yani Anadolu basını birçok alanda olduğu gibi yerel yönetimlerin denetlenmesi noktasında da büyük öneme sahiptir. Ekonomik çıkmaz içinde yaşam mücadelesi veren yerel basın için gerekli destekler mutlaka verilmelidir. Yazılı basının girdilerinde yaşanan artış karşısında gazetelere belirli oranlarda teşvik verilmelidir.

Örneğin SGK primleri ve vergi ödemelerinde kolaylık sağlanmalıdır.  Anadolu basını için ucuz kağıt tedariği olmazsa olmazlardan biridir. Resmi ilan ve reklam tarifelerinde mutlaka destekler verilmelidir. Bir de vefakâr, cefakar basın çalışanları için mutlaka erken emeklilik hakkı hayata geçirilmelidir. Anadolu basını ayakta kalma mücadelesi verdiği için mutlaka bu çalışanlar için Acil Destek Paketi çıkarılmalıdır. Basının bu can suyuna ihtiyacı var.

Hep birlikte el ele verelim artık. Başta hükümetimiz olmak üzere yerel yönetimler, bakanlar, milletvekilleri, resmi ve sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, iş dünyası olarak ortak bir paydada buluşalım. Anadolu basınını hep birlikte yaşatalım. Anadolu basını susarsa kentler susar… Cumhuriyet nasıl ki kimsesizlerin kimsesiyse, Anadolu basını da sesini duyuramayanların sesidir. Yerel basın biterse şehirler öksüz, yetim, kimsesiz kalır. İşte bunun için Anadolu basınına sahip çıkma zamanıdır.

İsrafil Avcı

KGK Yerel Medya Meclis Başkanı

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.