Maraş Evleri ve Turizm

04.08.2022
BEKİR DOĞAN
1982 yılında aktif gazetecilik mesleğine başladım.. Türkiye Gazetesi, TGRT, İHA, Yorum, Akdeniz, Bugün , Kahramanmaraş Gazetelerinde, Muhabirlik, Yazı işleri müdürlüğü yaptım, 6 adet kitap yayınladım.. Kahramanmaraş Gazetesi, www.kahramanmarasgazetesi.com.tr haber sitesi yazı işleri müdürü olarak görevime devam ediyorum, Sürekli Basın Kartı sahibiyim.. evli 2 erkek 3 kız babasıyım..

Maraş Evleri ve Turizm

Maraş’ın bilinen 9 bin yıla kadar uzanan bir tarihi var..

Kahramanmaraş, halk arasındaki kısa adıyla Maraş (eskiden Germanikea – Grekçe: Γερμανίκεια, Ermenice: Մարաշ Maraş), Türkiye’nin Akdeniz Bölgesinde bulunan bir ilidir. Kurtuluş Savaşı’nda işgale direnişi nedeniyle TBMM tarafından 5 Nisan 1925’te şehre Kırmızı Şeritli İstiklal Madalyası verilmiştir. Doğusunda Malatya ve Adıyaman, Batısında Kayseri ve Adana,Güneyinde Gaziantep ve Osmaniye, Kuzeyinde Sivas illeri yer almaktadır. Maraş olan adı, 7 Şubat 1973’te Kahramanmaraş olarak değiştirilmiştir. TBMM Kahraman’lık ünvanı vermiştir.

Geç Hitit şehri olan Gurgum’un bulunduğu yerde kurulmuştur. Sistematik bir kazı yapılmamış olmasına rağmen birçok Hitit anıtı bulunmuştur.

Osmanlı seyyahı Evliya Çelebi, seyahatnamesinde Maraş halkı için, “kelimatları lisan-ı Türkidir ve ekseriya halkı Türkmendir” der. Maraş ve çevresi başta Oğuzların Avşar, Bayat ve Beğdili boyları çoğunlukta olmakla birlikte hemen hemen 24 Oğuz boyunun tamamı mevcuttur.

2012’de çıkarılan 6360 sayılı kanun ile büyükşehir olmuştur. Aynı zamanda il sınırları içerisinde bulunan Afşin – Elbistan A, B, C termik santralleri sayesinde Kahramanmaraş, Türkiye’nin elektrik ihtiyacının %14’ünü karşılamaktadır.

Dövme dondurması, tarhanası ve biberi şehrin önemli tescilli gıdalarıdır. 2021 itibarıyla nüfusu %1,22 artarak 1.168.163 sayısına ulaşmıştır.

 

Etimoloji

 

Erken Demir Çağ ve Geç Hititler döneminde başkent olarak kullanılmış, Luvilere Kurkuma ve Asurlular içinse Markas olarak bilinen bir antik kenttir.

MÖ 711 yılında Asurlular tarafından fethedilmiş ve adı resmî olarak Markas’a değiştirilmiş. Kahramanmaraş’ın Kurtuluş Savaşı’ndan önceki adı Maraş’tır. Kurtuluş Savaşı’ndan sonra bütün kent İstiklal Madalyası ile ödüllendirilmiş, daha sonra ise TBMM’nin kararıyla 7 Şubat 1973’te ‘Kahraman’ unvanı verilmiştir. Aynı zamanda Maraşspor’un ismi de Kahramanmaraşspor olarak değiştirilmiştir.

Tarihçe

Tekir Vadisi ve Döngel Köyündeki mağaralarda yapılan araştırmalarda ele geçen buluntular yörede insan yerleşiminin Üst Paleolitik Çağda başladığını; Neolitik, Kalkolitik ve Eski Tunç Çağlarında da sürdüğünü göstermektedir. 2009 yılında Kahramanmaraş merkezde yapılan kazılar esnasında da M.S. 300-400 yıllarına ait olan Germanicia Antik Kenti’ne dair birtakım mozaikler bulunmuş ve üzerlerinde çalışmalara başlanmıştır.

Asur yazıtlarında adı “Markasi” veya “Markas” olarak geçen şehir, bir Geç Hitit devleti olan Gurgum Krallığı’nın başkenti oldu.  MÖ 711 yılında Asurlular tarafından Gurgum Krallığı ilhak edilince, Markas vilayet merkezi yapıldı. Daha sonra Persler, Romalılar, Bizanslılar, Araplar, Selçuklular, Memluklular, Dulkadiroğulları ve Osmanlılar şehre hakim olmuşlardır.

Maraş : 11. yüzyılın sonlarında Anadolu’ya kesin olarak yerleşen Türklerin egemenliğinde kaldı. 1243’te Moğol İşgaline uğrayan Maraş,II.Anadolu Beylikleri devrinde Dulkadiroğulları’nın oldu.12 Haziran 1515 tarihinde Turnadağ Muharebesi ile Osmanlı egemenliğine geçen Maraş, 1515-1919 yılları arasında Osmanlı egemenliğinde kaldı.Mütareke Döneminde önce İngilizler, sonra Fransızlar tarafından işgal edildi.

Maraş’a Kurtuluş Savaşı sırasında halkın gösterdiği direnişten dolayı 7 Şubat 1973’ten itibaren TBMM tarafından Kahramanlık unvanı verilerek adı Kahramanmaraş olarak değiştirildi.

1707 depreminde yanan, yok olan Maraş ‘ta tarihi camii, hamam, han, konaklar ( Taş yapı olanlar ) ayakta kalırken, bağdadi, yani ahşap olanlar ise tamamen yanmıştır.

Taş konaklar son dönemde Dulkadiroğlu Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi tarafından restore edilerek, turizme kazandırılmıştır..

Doğası, yeşili, suyu, baraj gölleri ,doğal gölleri ile Maraş gezilip görülmesi gereken bir ilimizdir..

Nisan 2023 de 6 ay süre ile yapılacak EXPO 2023 için Kahramanmaraş var gücü ile hazırlanıyor..

2023 de Kahramanmaraş yıldızı turizmde de parlayacak..

 

BEKİR DOĞAN

KGK Kahramanmaraş İl Temsilcisi

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.