Kazakistan’dan ‘Vaka’ açıklaması: DSÖ ile koordineliyiz

18.07.2020
Kazakistan’dan ‘Vaka’ açıklaması: DSÖ ile koordineliyiz

Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği, Kazakistan’ın Covıd-19 ile mücadele kapsamında yürüttüğü çalışmalar ve vakaların hesaplanmasındaki güncel uygulamaları hakkında yazılı bir basın bildirisi yayınladı

KAZAKİSTAN’IN Covıd-19 ile mücadele Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ile yakın işbirliği içinde çalıştığının belirtildiği açıklamada, 17 Temmuz 2020 tarihinde Kazakistan Sağlık Bakanlığı tarafından Nur-Sultan’da düzenlenen toplantıya video konferans üzerinden katılan DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge’in yaptığı konuşmaya yer verildi. Toplantıda konuşan Dr. Hans Kluge, DSÖ’nün son birkaç aydır Covıd-19 enfeksiyonu hakkında yeni bilgiler edindiğini ifade ederek, “DSÖ, bu hastalığı sınıflandırmada yeni kodlar getirmektedir. Bu bağlamda Kazakistan’dan son dönemde pnömoni vakalarında belirgin bir artış rapor edilmektedir ki bu da Covıd-19 ile açıklanabilir” dedi. Dr. Kluge, Kazakistan Sağlık Bakanlığı’na da DSÖ referans laboratuvarlarında test yapma olasılığını kabul ettiği için teşekkür etti.

‘KAZAKİSTAN’DA YENİ BİR TEHLİKELİ ENFEKSİYON YOK’

Bu nedenle, Kazakistan’da yeni bir tehlikeli enfeksiyonun olmadığının doğrulandığını vurgulayan Kazakistan Cumhuriyeti Ankara Büyükelçiliği yazılı açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “DSÖ sınıflandırmasına göre, önceden bildirilmiş olan tüm pnömoni vakaları Covıd-19 ile ilgili. Daha önce, bazı yabancı medya organları yanlışlıkla Kazakistan’da bilinmeyen hastalıkların ortaya çıktığını bildirmişti. Bu da dünyada önemli bir kargaşaya neden olmuştu. Kazakistan, yardım için derhal Dünya Sağlık Örgütü’ne başvurmuştu. Bilgilerin dikkatle incelenmesinden sonra DSÖ, Kazakistan’daki yaz pnömonisi salgınının Covıd-19’un bir sonucu olduğunu doğruladı. Bu pnömoninin özelliği şudur ki, tüm vakaların PCR test sonucu negatif gösterirken, klinik ve epidemiyolojik olarak koronavirüs belirtilerine rastlanmakta. Ayrıca, Kazakistan’daki DSÖ ofis başkanı Caroline Clarinval’in açıklamasına göre, örgütün ek bir uzman grubu Kazakistan’a gelecek. Görüldüğü gibi, Kazakistan salgına karşı mücadele çerçevesinde DSÖ ile yakın işbirliği içinde çalışmaktadır. Örgüt ile düzenli işbirliği, Kazakistan’a salgının gelişimini raporlama yöntemini ayarlamasına ve çeşitli biçimlerini belirlemesine yardımcı olmaktadır. Şimdiye kadar, çoğu ülkede olduğu gibi Kazakistan’da sadece laboratuvar onaylı Covıd-19 vakaları kaydedilmekteydi.

‘KAZAKİSTAN’IN DENEYİMLERİ DİĞER ÜLKELER İÇİN ÖNEMLİ’

Ülkede Haziran ayı sonuna doğru, patojen belirtisi olmadan, yani laboratuvarda doğrulanmamış bir şekilde ülkede viral pnömonide belirgin bir artış gözlenmiştir. Bu da, salgınla mücadelede uluslararası tecrübeyi zenginleştirmektedir. Çünkü yeni koronavirüs henüz tam olarak çalışılmamıştır ve tüm olası belirtiler onun tedavisi için önemlidir. Kazakistan’ın deneyimi, DSÖ tahminlerine göre aşırı ölüm oranının gözlemlendiği diğer ülkeler için faydalı olması muhtemeldir. Nitekim bu ülkelerdeki ölüm oranları muhtemelen Covıd-19 ile bağlantılıdır. Uzmanlar, benzer vakaların sadece Kazakistan’da mevcut olmadığını, ancak diğer yerlerin kendine özgü özelliklerinin olduğunu belirtmektedirler.

YENİ COVID-19 KODLAMASINA 1 AĞUSTOS’TA GEÇİLECEK

18 Temmuz’dan itibaren Kazakistan’daki Covıd-19 hasta ve ölüm oranları, iki veri kaynağından derlenmektedir: laboratuvar onaylı Covıd-19 vakaları ve belirtilmemiş viral pnömoni. Bu durum, otomatik olarak onaylanmış vaka sayısında artışa yol açacaktır. Ancak bu yaklaşım; insidans oranının doğru tahminlerinin yapılmasını, tıbbi personel, yataklar, tıbbi ekipman, ilaçlar gibi gerekli kaynakların doğru planlanmasını ve istatistiklerin şeffaflığının sağlanmasını mümkün kılacaktır. Kazakistan’da uluslararası hastalık sınıflandırmasının yeni kodlarının kullanılması şekliyle Covıd-19 kodlamasına tam bir geçiş, 1 Ağustos’tan itibaren gerçekleştirilecektir. Kazakistan Hükümeti, yeni bir yönteme geçişin ve yeni birleşik istatistiklerin yayınlanmasının Kazakistan’ın koronavirüs enfeksiyonlarıyla ilgili uluslararası hasta ve ölüm sıralamasında üste doğru kaymasına yol açacağının farkındadır. Bununla birlikte, bu Hükümet önlemleri Kazakistan’ın açıklığını ve koronavirüs pandemisiyle diğer ülkelerle birlikte savaşmaya ve sonuçlarını uluslararası toplumla yakın işbirliği içinde incelemeye istekli ve hazır olduğunu ortaya koymaktadır.

‘KAZAKİSTAN’DA COVID-19 ARTIŞI SÖZ KONUSU DEĞİLDİR’

Kazakistan’daki Covıd-19 salgınında yeni bir patlama ve yeni hastalık vakalarında ani bir artış söz konusu değildir. Johns Hopkins Üniversitesi veya worldometer.com verilerinde olduğu gibi, ülkenin uluslararası istatistiklerdeki pozisyonundaki keskin bir değişiklik, DSÖ’nün Covıd-19 sınıflandırmasına uygun bir şekilde tüm pnömoni vakalarının Koronavirüs sayısına eklenmesi ile ilişkilidir. Tüm hastalık vakaları (doğrulanmış Covıd-19 ve pnömoni vakalar) başlangıçtan itibaren Kazakistan sağlık sistemi tarafından kaydedilmektedir. Ancak pnömoni vakalarının Covıd-19 ile bağlantılı olduğuna dair bir kanıt bulunmadığından, bu vakalar genel epidemiyolojik istatistiklere dâhil edilmemiştir. Sonuç olarak, 5 Temmuz-2 Ağustos tarihleri arasında Kazakistan’da uygulanan karantina önlemleri, ülkede Covıd-19 insidansı ile ilgili durumun gözle görülür bir şekilde dengelenmesine yol açmıştır. Yeni vakaların büyümesinin dinamikleri şu anda günde 1700-1800 kişi düzeyinde kalmaktadır. DSÖ Avrupa Bölge Ofisi Bölgesel Acil Durum Direktörü Dorit Nitzan’a göre, mevcut veriler göz önünde bulundurulduğunda, Kazakistan’daki epidemiyolojik durum dikkat çekici bir şekilde iyileşmektedir. Şu aşamada ülke bir yandan insanlara kitlesel olarak test programını uygularken, diğer yandan maske takmak, sosyal mesafe korumak ve grup toplantılarını kısıtlamak gibi temel gereksinimlerin yerine getirilmesini kontrol etmektedir.”

‘YENİ UYGULAMANIN İSTATİSTİKLERE KÖTÜ ETKİ EDECEĞİNİN FARKINDAYIZ’

Kazakistan Sağlık Bakanlığı’nın istatistiki verilerin hesaplanması ve oluşturulmasında hayata geçirdiği yeni yaklaşımların da aktarıldığı açıklamada, “Kazakistan’da kaydedilen Covıd-19 vaka sayısı 66 bin 895’tir. Bunların 40 bin 256’sı tamamen iyileşmişken, tedavi gören kişi sayısı 26 bin 175’dir. Vefat edenlerin sayısı 464’tür. Vaka sayısı günde ortalama bin 700-bin 800 kişi düzeyinde devam etmektedir. Basın açıklaması yapan Kazakistan Sağlık Bakanı Aleksey Tsoy, Covid-19 ve pnömoni vakaları konusunda veri şeffaflığını sağlamak amacıyla vaka sayısının belirlenmesine yönelik yeni yaklaşımların belirlendiğini söyleyerek, ‘Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge ofisi ile yapılan teknik istişareler sonucunda, Covid-19 vakalarının kodlanması ve sayılmasında uluslararası hastalık sınıflandırılmasının yeni kurallarına geçme kararı alınmıştır. Böylece Covıd-19’un klinik veya epidemiyolojik olarak tanımlanmış ama laboratuvar olarak test sonucunun onaylanmamış tarzı durumlar da vaka sayısına eklenecektir. Biriktirmiş olduğumuz klinik deneyimlere dayanarak, bu durumların birbirine benzerliklerini dikkate alarak, onların tedavisinde aynı uygulamalar gerektiğine dikkat çekiyoruz. Sağlık çalışanlarının Covıd-19’u kodlama, bilgi sistemlerini kurma ve diğer teknik sorunları çözme konusundaki yeterliliğini artırmak için önlemler alınması gerekmektedir. Bununla birlikte, Sağlık Bakanlığı olarak bu girişimin Kazakistan’ın koronavirüs istatistiklerine ve ülkemizin dünya sıralamasındaki yerine kötü etki edeceğinin farkındayız’ dedi. Sağlık Bakanı, bu yaklaşımın tanının doğru koyulması ve tıbbi personel, yatak, tıbbi ekipman, ilaç gibi koronavirüsle mücadelede gerekli kaynakların doğru şekilde planlanmasına yol açacağını duyurdu denildi.

YAZAR BİLGİSİ