Dünyaya Barış Bangladeş’ten Yayılacak

19.01.2022

Ahmet Coşkunaydın – KGK Yayın Medya Meclis Üyesi

Dünyamız hasta, dünyamız imdat diyor, dünyamız ölüyor; aslında dünyamız ölmüyor, insanlık ölüyor.Öylesine büyük sorunlarla karşı karşıyayız ki, ancak tüm ülkelerin elbirliği ve işbirliği ile çözülebilecek konular bunlar.

İklim değişikliği, sayıları artık yüz milyonlarla ifade edilebilen göçmenler, sınır tanımayan silahlanma ve de üstüne üstlük henüz durduramadığımız Covid-19 pandemisi.

İşte, bu sıradağlar gibi uzayan sorunlara çare aramak, kalıcı çözümler bulabilmek umuduyla Dünya Barış Konferansı 2021 (World Peace Conference 2021), Bangladeş Devleti ve Hükümetinin öncülüğünde Başkent Dakka’da (Dhaka) bir araya geldi.Yetmiş beşten fazla ülkeden devlet adamı, akademisyen, gazeteci, sivil toplum kuruluşu üyesi ile aktivistin buluştuğu Dakka’da Global Barışa ulaşmanın yolları arandı.

Bangladeş devletininin insiyatif üstlendiği World Peace Conference 2021’de, Devlet Başkanı Abdul Hamid, Başbakan Sheikh Hasina Wazed, Dışişleri Bakanı Abdul Mumin ve Parlamento Başkanı Shrin Shermin dahil sayısız bakan ve milletvekilinin katılımıyla konular net bir şekilde ele alındı.

Türkiye’den sadece , KCK Üyesi Gazeteci Ahmet Coşkunaydın ile Başkent Üniversitesi’nden Öğretim Üyesi Haluk Karadağ’ın katıldığı bu önemli buluşmada, Atatürk ile Mevlana Celaleddin Rumi’nin barış mesajları, Bangladeş’in kurucu Devlet Başkanı ve Atası Banga Bundhu’nun (Sheikh Mucibur Rahman) idealleriyle tıpa tıp uyumlandığı dile getirildi.

Konferansta Mustafa Kemal Atatürk’ün, Yurtta Sulh Cihanda Sulh (Peace At Home , Peace In The World), ideali tüm Dünya’ya bir kez daha duyuruldu.

Bangladeş Başbakanı Shekh Hasina, ki Dünya onu İnsanlığın Anası (Mother of Humanity) olarak kabul ediyor, ülkesine sığınan 1 milyon 100 bini aşkın Arakan Müslümanlarının sorununa el birliği ile çözümde katkı istedi

Bu konferansın Bangladeş’te yapılmasının bir özel önemi de vardı. Bunlardan birincisi, Bangladeş halkının bin yılda bir yetiştirdiği ülkenin atası Sheikh Mucibur Raahman’ın doğumunun 100. yıl dönümü olması, diğeri de ülkenin bağımsızlığına kavuşmasının 50. yıl dönümüydü.

Bangladeş bu girişimiyle dünyada kalıcı bir barışın yani global bir barışın oluşması için tüm kurum ve kuruluşlarıyla bayrağı eline almış olmasıydı.

Zaten BM’nin (Birleşmiş Milletler) Barış Gücüne en çok destek veren, en çok asker veren ülkesi olması da, bu ülkenin, bu halkın barışa ne kadar katkı verdiğinin göstergesi oldu.

Bazan tek bir kişiyle başlayan bir hareket, bir  de bakıyorsunuz ki, milyonlara, kitlelere, uluslara ve milletlere mal olmuş.

Dakka’dan yayılan bu hareketin de tüm Dünya’ya yayılması en büyük beklenti…

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.