Dünyanın bir kadın mührüne ihtiyacı var mı?

04.08.2022

Dünyanın bir kadın mührüne ihtiyacı var mı?

Başkurdistan’ın Kadın Basını, 1921’de yayın hayatına başlamasına rağmen ancak 1968’de Başkurt dilinde (Başkurdistan kyzy) kadın ve aile dergisi olarak düzenli bir şekilde yayımlanmaya başladı.  O günden bugüne, yarım asırdan fazla bir sürede soydaşlarımız için manevi bir dayanak, fikir alışverişi için bir platform, başarıların konuşulduğu, endişe yaratan sorunların çözüm yollarının ise tartışıldığı bir platform oldu. Geçmişte yaşananlardan dersler çıkarırken alır ve gelecek için umut edilecek ve ilham verecek konuları önceler.

Bu yayın sadece Başkurdistan Cumhuriyeti’nde değil, aynı zamanda Başkurtların kompakt bir şekilde yaşadığı Rusya’nın bazı bölgelerinde de popüler.  Öyle ki Haziran 2022 yılınan Haziran sayısında tiraj 3650’ye çıkmıştır.

“Başkurdistan kyzy” dergisinin yayın kurulunun amaçları, evrensel değerlerin öncelendiği ekonomik ve kültürel ilerlemenin kamu bilincindeki iddiasını etkilemekken aynı zamanda halkın kültürel ve eğitim düzeyini yükseltmeyi amaçlar.  Yayınlarla aile yaşamı kapsamlı ve objektif bir şekilde ele alınmakta, aile ve kadın sorunlarının çözümünde, çocuk yetiştirmede yardımcı olacak ve sağlıklı bir yaşam tarzını teşvik etmektedir.

“Başkurdistan kyzy” – modern Başkurt edebiyatının gelişimine önemli bir katkı sağlamaktadır. İnsanlar buradaki yazıları sosyal medya hesaplarında tartışıyorlar. Dergi ile aynı zamanda kamuoyunun dikkatini çekecek çok önemli, güncel konulara da değiniliyor. Çok çalışarak başarılı olanların biyografileri okuyuculara örnek olarak gösteriliyor.

“Başkurdistan kyzy” dergisiyle aile ve aile değerleri konusunun öncelikli olduğu bir yayıncılık yaklaşımı yarım yüzyıldır cumhuriyet kadınlarının ana gündemi olmuştur.  Dergide öksüz ve yetimleri sahipleren koruyucu aileler konusuna da büyük önem veriliyor. Dergi Başkurdistan’daki yaşamın merkezinde yer alıyor. Günümüz hızlı yayıncılığının yanında geleneksel basının hala güçlü olduğu bir yayıncılık yapılıyor. Gururla söyleyebilirim ki, Rus medyasının sosyal projeleri yarışmasında, koruyucu ailelere ve onların kaderlerine adanmış bir çalışmayla “Ebeveynler Evi – Başlangıçların Başlangıcı” projemiz en iyilerden biri olarak ödüle layık görüldü.

Okuyucunun ilgisini çekmek için çok ciddi küresel sorunlarla başlayan bir yazım dili kullanırken olayları kadınca bir bakışla okuyucunun kalbine işleriz. Bu benzersiz tarzımızın yanında gözden kaçanları yakalamamız ve tüm bunları da Başkurt dilinde yapmamız en büyük zenginliğimizi oluşturmaktadır.

Aileyi güçlendirmekten finansal okuryazarlığı geliştirmeye kadar coğrafyanın ihtiyacı olan ciddi konuları ele alıyoruz.

Elbette sürekli yollardayız, okuyucularımızla buluşmaya gidiyoruz, onlarla tanışıyor, beklenti ve isteklerini biliyoruz. Dergimizin geleceği sadece bizim emeğimize, kalitemize, tirajımıza değil, devletin ilgi ve desteğine de bağlıdır.
Uzak bir diyarda dostlarımızla varlık mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz.

Gulnaz Kutueva

KGK BAŞKURDİSTAN TEMSİLCİSİ

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.