Dim ‘Hollanda Life 24’te KGK’yı anlattı

22.06.2020
Dim ‘Hollanda Life 24’te KGK’yı anlattı

HOLLANDA’NIN sevilen televizyon kanalı Life 24’te KGK Hollanda Temsilcisi Yavuz Nufel ve Fatih Karaman’ın hazırlayıp sunduğu ve her hafta merakla beklenen ‘Piyasa’ programının konukları, Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı ve Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) Genel Başkanı Mehmet Ali Dim oldu. Her hafta pazartesi, salı, çarşamba ve perşembe günleri canlı olarak yayınlanan programda KGK Genel Başkanı Dim konseyin amacı ve ana yönetimi hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

‘MEDYA İLE İLGİLİ BÜTÜN GÖREVLERDE BULUNDUM’

Konuşmasına Nevşehir Belediye Başkanı Rasim Arı’yı takdir ettiklerini belirterek başlayan KGK Genel Başkanı Mehmet Ali Dim, 1968 yılında Alanya’da kurulan Yeni Alanya Gazetesi’nin ikinci kuşak sahibi ve yöneticisiyim. Babam Arıkan Dim 2005 yılında vefat etti. Bunun yanı sıra 32 yaşından beri Alanya Gazeteciler Cemiyeti Başkanlığı dahil, Basın Yayın Enformasyon Genel Yayın Müdürlüğü Basın İlan Kurumunda Genel Kurul Üyeliği yaptım. Medyayla ilgili bütün görevlerde bulundum” ifadelerini kullandı.

‘79 İLDE TEMSİLCİMİZ VAR’
Geçtiğimiz yıl 9 Ocak’ta KGK ‘nın kuruluşu için başvuruda bulunduklarını belirten Dim konuşmasında şunları söyledi: “Uluslar arası birlik statüsünde Küresel Gazeteciler Konseyi’ni 14 Ekim 2019 tarihinde kurduk. Hem Kurucu Genel Başkanıyım hem de 7 Mart itibariyle yapılan Olağan Genel Kuruluyla seçilmiş başkanım. Bir aksilik olmazsa 3 yıl boyunca inşallah sürdüreceğim. Bizim misyonumuz biraz farklı. Uluslararası birlik statüsünde olduğumuz için tabii ki hem ülkemizin tüm il ve ilçelerinde hem de yurt dışındaki önemli ülkelerde temsilci bulunduruyoruz. Türkiye’deki 79 ilimizde temsilcilerimiz var. Ankara’da genel meclisimiz var. İnşallah İstanbul’da da bir şube açacağız. İstanbul biliyorsunuz Türkiye’de medyanın merkezi.

‘TÜRKİYE’DE BU ANLAMDA BİR İLKİZ’
Dünya genelinde 33 ülkede temsilcimiz var. Her geçen gün ülkelerden katılım sağlanıyor. Hollanda’da Yavuz beyin olduğu gibi sağ olsunlar meslektaşlarımız dünyanın neresinden olursa olsun konseye katılım gösteriyor. Biz Türkiye’nin bir kuruluşu olduğumuz için öncelikli olarak Türk Gazetecileri temsilci yapıyoruz. Ürdün’de de Ürdünlü temsilcimiz var. Bizim asıl misyonumuz kamu diplomasisinde, ülkenin dışarıdaki diplomatik faaliyetine destek vermek. Manevi değerlerini yurt dışında korumak, kollamak adına gazetecilikle bunu birleştirip bir takım çıkarımlar elde etmek. Bizim statümüzde tüm kamu kurum ve kuruluşlarıyla iş birliği yapıyoruz. Dışişleri Bakanlığına kuruluş için başvuru yaptık ve hemen akabinde Sayın Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu’nu ziyaret ettik. Konseyimizi onun sayesinde kurduk. Türkiye’de bu anlamda örgütlenme olarak bir ilkiz. Bütün medyayı kucaklayan meclisimiz var. Yaygın Medya Meclisi’nde yerel medya temsilcileri, İstanbul ve Ankara dışındaki meclis ve diğeri de yurt dışında görev yapan gazetecileri kapsıyor. Ve böylece 3 meclisin birleşiminden konsey ortaya çıkıyor. 3 meclisin ayrı başkanı var, yürütme kurulu var. Bunlar ayrı zamanda 30’ar üye, toplamda ise 90 üye delege sıfatıyla konseyin asıl yönetimi seçiliyor

‘İLK ZİYARETİMİZ KIBRIS’A OLDU’
Türkiye’de seçilen Cumhurbaşkanları, Başbakanlar ilk ziyaretlerini Kıbrıs’a daha sonra da Azerbaycan’a yaparlar. Biz de aynı yolu izledik ve ilk ziyaretimizi Kıbrıs’a yaptık. Kısıtlı üyeyle faaliyet gösterdiğimiz Mayıs 2019’da ilk yurt dışı ziyaretimizi Kıbrıs’a yapmış olduk. Biz ona ‘Medya Buluşması’ diyoruz. Bu ziyarette Kıbrıs’a ilk defa 12 yabancı gazeteci götürdük. Yerli ve yabancı yaklaşık 50 gazeteci program kapsamında bir aradaydı. Medya buluşmasına Sayın Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu da katıldı. Çok güzel bir Kıbrıs propagandasına vesilesi oldu. O günkü Kıbrıs’ın Turizm Bakanı Fikri Bey bizi ağırlamıştı. Dış basın dahil olmak üzere birçok yerde bu buluşma haberleştirildi. Kıbrıs’ın yıllardır yaşanan ambargolarla haklı olduğu davadan haksızlığa giden bir meselesi var. Bu buluşma da Kıbrıs davasına hizmet adına bir görevimiz olmuş oldu.

‘PANDEMİ SONRASI DEVAM EDECEĞİZ’
Türk dili konuşan devletlerin her yıl yaptıkları toplantı kapsamında KGK Bakü’de toplandı. Kıbrıs’ta olduğu gibi 10’u yabancı olmak üzere 50 basın mensubu ile bir araya geldik. Tam o sırada Suriye’de Barış Pınarı Harekatı başlamıştı. Buna rağmen katılım fena değildi. Kardeş ülkeler arasındaki medya ilişkileri, gazetecilerin dönüşümü gibi birçok konuda kültür alışverişinde bulunduk ve birçok panel gerçekleştirdik. Tüm gazetecilere basın kartlarını veren ve her zaman gazeteciyi koruyan Matbaa Şurası ile işbirliği imzaladık. Bu toplantımıza Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan da katıldı. Döndüğümüzde bizzat Bakü Devlet Başkanlığı’ndan teşekkür ve takdir mesajları aldık. Azerbaycan davasında da üzerimize düşeni yapmış olduk. Ekim ayının sonlarına doğru ise Ankara’da 21’inci Dünya Rus Medya Kongresini topladık. 160 ülkeden gelen yaklaşık 180 Rus Dili konuşan gazeteciyi önce Kayseri’ye, Kapadokya’ya, Konya’ya ve Alanya’ya götürüp dört gün misafir ettik. 2-5 Mart arasında Almanya’daki dördüncü uluslararası organizasyonumuzu düzenledik. Orada bulunan meslektaşlarımızın tümünü ziyaret ettik. Türk toplumu liderleriyle yemekler yedik, toplantılar yaptık. Berlin’den Türk gençlerinin katledildiği kente gittik. Türkiye’de görev yapan Alman gazeteciler de vardı. Oradaki soydaşlarımızın acılarını paylaştık ve birlik olduk. Onun toplantısını da dışarıdan iştirak ettik neticesinde yurt dışı etkinliklerimiz devam edecekken pandemiyle karşılaştık. Salgının ardından organizasyonlarımıza devam edeceğiz

‘HERKES ÜYE OLABİLİR’
Türkçe ve İngilizce seçenekleriyle bir web sitemiz var. Buradan online form doldurarak konseye üye olabiliyorsunuz. Ayrıca hem şahsınız olarak hem de medya şirketiniz olarak da üye olabiliyorsunuz. 2 form da orada var. Yine dediğim gibi biz tüm gazetecilerin üyeliğine açığız. Herkes başvurabilir. Değerlendirme sonucunda herkese bilgi veriliyor. “

YAZAR BİLGİSİ