Bulgaristan tek desteği Türkiye’den gördü

24.08.2020
Profesyonel gazeteciyim. 1992 y.Bulgaristan'dan Türkiye'ye göç ettim.1997-2008 y.BBC-Bulgarian section Türkiye muhabiri olarak çalıştım,2008- 2010 DW-Bulgarian section Türkiye muhabiri. 2010 yılından bu yana Bulgaristan haber ajansın/devlet/ Türkiye muhabiriyim, ayrıca Bulgar BTV tv kanalı ve Bulgaristan Ulusal tv kanalına/ sözleşmeli /Türkiye'den programlar hazırlıyorum. Bulgaristan'ın en yüksek tirajlı 24 saat gazetesinde makaleler yazıyorum. Teda programı çerçevesinde 6 Türkçe edebiyat eserini Bulgarca'ya tercüme etmişim ve Bulgaristan'da yayınlanmıştır.Sarı basın kartı sahibiyim.

Nahide Deniz- KGK Sofya Temsilcisi

Pandemi dünyanın gündemine girdiği anda gerek yazılı, gerek görsel, gerek küresel ve ulusal medya, yaşamın ayrılmaz bir parçası oldu.

 Bulgaristan medyası da artı eksikleriyle,  doğruları yanlışlıklarıyla bu yörüngede yerini aldı.

 Ülkede 13 Mart tarihinden itibaren Bulgar hükümeti 1 aylık olağanüstü hal ilan etti ki, üyesi olduğu AB ülkeleri arasında böyle bir uygulamaya ilk geçen ülke oldu.

 “Kovid-19 Ulusal Operasyonel Karargahı” adlı bir merkez kuruldu ve başına general rütbeli Sofya Askeri Hastanesi Başhekimi Dr. Vencislav Mutafciyski getirildi. Medyanın tüm çalışmaları aynı sağlık kurumları gibi bu merkezin gölgesinde gerçekleşti.

 Medyada birçok konuda uzun tartışmalar yaşandı. Ülkenin sağlık sistemindeki sorunları  medyada yeteri kadar  tartışılmadığı görüşünde birleşildi.

 Elektronik Medya Konseyi eski başkanı Georgi Lozanov, “ Bulgaristan sağlık sisteminin çok önemli sorunları var. Doktorlar, sağlık çalışanları Avrupa’ya gittiler, hastaneler yetersiz, emekli maaşları çok düşük, sosyal sigorta sistemi de büyük sorun teşkil ediyor. Maalesef salgın döneminde  medya bu konuları tartışmaya açmadı, oysa tam zamanıydı” şeklinde  açıklamalarda bulundu. Basında  yer alan haberlere  göre, halen 2 binin üzerinde vasıflı Bulgar doktor yurtdışında çalışıyor.

 Kovid-19’un  Bulgaristan ekonomisine getirdiği  ağır yükten medya  da nasibini aldı. Ülkenin yüksek reytingli Nova TV kanalı  yüzde 30 kadar personelini işten çıkardı. Önde gelen “24 Chasa”, “Trud”, Monitor gibi gazete ve dergiler sayfa sayısını azalttılar. Gazeteler, özellikle KDV oranların düşürülmesi için girişim başlattılar.

 BURGAR SAVUNMA BAKANI TÜRKİYE’YE TEŞEKKÜR ETTİ

 En sevindirici haber ise Türkiye Cumhuriyeti’nin Bulgaristan’a yaptığı yardımlar oldu.

Bulgar medyası salgın  döneminde Türkiye’nin yardımları ve Bulgaristan’daki  Türk yatırımcıların  topluma  destek faaliyetlerinden övgüyle bahsetti.

 Resmi haber kanalları, “Nova televiziya”, ulusal gazeteler, Türkiye’nin Bulgaristan’a en büyük yatırımcısı “Trakya Glas” şirketin  Targovişte Bölge Hastanesi’ne solunum cihazları bağışladığını,Türk yatırımcı Fikret İnce’nin başkanlığındaki Alcomet şirketi Şumnu Bölge Hastanesi’ne  Tıbbi malzeme sağladığını, koronavirüs  tedbirleri kapsamında 33 gün süreyle karantinaya alınan Bansko Kayak Merkezi’nde bir Türk otelin genel müdürü işadamı Burhan Nemutlu, “Zor zamanlarda sıcak yemek” adını verdiği yardım kampanyası ile ihtiyaç sahibi yoksullara ücretsiz sıcak yemek dağıtığını duyurdular.

Bulgar basını, diğer ülkelerde  salgınla ilgi yaşanan  durumlardan bahsederken, Türkiye örneğine epey yer verdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başlattığı Milli  Destek Kampanyası, İstanbul’un karantina  modeli, önlem paketi v.b.konular Evropa TV, BTV gibi kanallarda, detayları ile anlatıldı. Ve özellikle Türkiye’den gönderilen maske ve koruyucu giysiler de epey ilgi gördü.

Epicenter kanalına açıklama yapan Bulgaristan Savunma Bakanı Krasimir Karakaçanov,  koronavirüs salgınıyla mücadelede Avrupa’dan hiçbir yardım görmedikleri için sitem ederek, “Bize yalnızca Türkiye yardım etti. AB ülkelerinden tek bir maske bile gelmedi” diyerek Türkiye’ye teşekkür etti.

Bulgaristan’da korkulan olmadı. Başta uygulanan sıkı karantina önlemleri sayesinde başlangıcından üç ay  sonra Ulusal Kriz Merkezi, Kovid-19 salgının bu aşamada  önlendiğini açıkladı. 147 kişi yaşamını yitirdi ve kısa sürede hayat normale döndü.