Basın Onur Günü’ne KGK çıkarması

16.01.2020
Basın Onur Günü’ne KGK çıkarması

ATATÜRK’ÜN 16 Ocak 1923’te Kocaeli’nin İzmit ilçesinde ilk ve tek basın toplantısını gerçekleştirmesi dolayısıyla her yıl kutlanan 16 Ocak Basın Onur Günü’nün 97. yıldönümü kutlandı.Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti (KOGACE) tarafından düzenlenen program kapsamında gazeteciler, ilk olarak Atatürk’ün İzmit’e trenle gelişini temsilen sabah 09.00’da İzmit Tren Garı’nda bir araya geldi. Tren garının ardından Kültür Tepesi Atatürk Anıtı’na giden gazeteciler, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın ardından KOGACE Başkanı Cemal Kaplan ve yönetimi öncülüğünde Atatürk Anıtı’na çelenk sundular.

KASR-I HÜMAYUN’DA ÖZEL TÖREN

Çelenk töreninin ardından Kasr-ı Hümayun’da tören gerçekleştirildi. Törene KOGACE Başkanı Cemal Kaplan ve Kocaelili gazetecilerin yanısıra Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, İzmit Belediye Başkanı Fatma Kaplan Hürriyet, Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) Onursal Başkanı, usta gazeteci Yavuz Donat, KGK Genel Başkanı Mehmet Ali Dim, Kocaeli Emniyet Müdürü Veysel Tipioğlu, akademisyenler, siyasetçiler, kamu kurum ve kuruluş yöneticileri, STK başkanları ve vatandaşlar da katıldı.

‘KOCAELİ BASINININ EN ÖNEMLİ GÜNÜ’

Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Cemal Kaplan, “Dönemin altı başyazarı Gazi Mustafa Kemal Atatürk ile burada bir toplantı gerçekleştirdiler ve Cumhuriyetin temeli atıldı. Kocaeli basınının gerçekten önemli bir günü. Ben bugünün oluşmasında katkı veren geçmiş dönem başkanlarıma teşekkür ediyorum. Biz 1 yıldır yoğun bir çalışma içerisindeydik. İlk olarak söz verdiğimiz gibi Medya Evi’ni oluşturduk. Eğitim çalışmalarımızı yaptık. Drone eğitimi verdik. Bu Türkiye’de ilk defa yapılan bir eğitimdi. 48 sağlık kurumuyla anlaşmamız var. Kültürel etkinliklerimizi de yerine getiriyoruz. Katılan herkese çok teşekkür ediyorum” dedi.

‘MESLEK ÖRGÜTLERİMİZDE İRTİFA KAYBI VAR’

Küresel Gazeteciler Konseyi (KGK) Genel Başkanı Mehmet Ali Dim ise yaptığı konuşmada “Tarihi bir güne tanıklık ediyoruz. 97 yıl önce ülkemizin ahvalini biliyoruz. Kurucu önderimiz Atatürk, o günlerde kaybettiği annesinin cenazesine yaverleri ve yakın arkadaşlarını göndermiş, kendisi İzmit’e gelmiştir. Bu durum, bu toplantıyı ne kadar önemsediğini gösterir. Toplantı öncesi yaptığı konuşmayı ise Falih Rıfkı Atay aktarmıştır. O gün Atatürk konuşmasında ‘Sizler gazetecisiniz. Gazeteciler topluma yön veren insanlardır. Sizler bu toplumun kanaat önderlerisiniz. Sizlerin kalemlerinden dökülen harfler ve kelimeler kadar, ağzınızdan çıkan sözleri de bu toplum dikkate alıyor ama lütfen burada söylediklerimiz burada kalacak. Ancak sizler gittiğiniz her yerde topluma anlatacak, söyleyeceksiniz. Yazarsanız, yazdıklarınızdan düşmanlarımız haberdar olur ve planlarımız suya düşer. Onun için size bu bilgileri emanet ediyorum’ demiş. Bu toplantı, gerçekten milli mücadelenin tarihi açısından çok önemli bir toplantı olmuştur. Bu özel günü 1986 yılından bu tarafa kutlayan değerli meslektaşlarıma, Kocaeli GC’nin geçmiş dönem başkan ve yöneticilerine, bugünkü değerli Kocaeli GC başkanı ve yönetimine teşekkür ediyorum. Kurucu önderimiz Atatürk’ü ve o gün milli mücadeleye ışık olan o gazetecileri rahmet, minnet ve dua ile anıyorum” dedi.

‘KGK ULUSLARARASI BİRLİK STATÜSÜNDE’

KGK’nın kuruluşuna ve faaliyetlerine ilişkin de bilgi veren Dim, “Ülkemizde sayıları 400’e yaklaşan, adında gazeteci, basın, medya, iletişim olan dernek, federasyon, konfederasyon var. Ne yazık ki gazetecilik mesleğinde olduğu gibi meslek örgütlerimizde de irtifa kaybı var. Biz KGK olarak daha farklı bir yapıyla ortaya çıktık. Duayen gazeteci, KGK Onursal Başkanımız Yavuz Donat’ın fikir babalığında, uluslararası birlik statüsü ile kurulmuş olan bir teşekkülüz. İçerisinde yaygın, yerel ve dış medya meclislerini barındıran, ayrıca Türkiye’de görev yapan yabancı gazeteciler ile yurtdışında görev yapan Türk gazetecileri ve dünyadaki Türk dostu gazetecileri kapsayan bir yapı oluşturduk. Bu geniş kapsamlı yapı içerisinde başından beri Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti de var ve KGK’ya destekleri aralıksız sürüyor. Kendilerine bir kez daha teşekkür ediyorum” dedi.

‘BASIN ÜLKE BİRLİĞİ İÇİN TARAF OLMALI’

Dim’in ardından kürsüye gelen Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın “16 Ocak tarihinde yapılan çok önemli bir toplantı var. O gün Mustafa Kemal Atatürk’ün kafasında başka bir şey vardı. Hayalinde bir Türkiye vardı, onları basın mensuplarıyla bir araya getirerek anlatmak ve yurttaşlarla paylaşmak istiyordu. Doğru mesajların iletilmesi anlamında basının ne kadar önemli olduğunu gösteriyor bu durum bizlere. Sadece ve sadece eleştirel noktadan bakan, kamuoyunun bilgilendirilmesini kendine görev edinmiş bir basın aynı zamanda ülkenin birliği için taraf olmalıdır” dedi.

‘CUMHURİYET FİKRİNİ BURADA PAYLAŞTI’

Büyükakın’ın ardından konuşan Vali Hüseyin Aksoy, “Bugün Kocaeli  olarak büyük bir gururla kutladığımız Basın Onur Günü için bir aradayız.  Cumhuriyetin kuruluşuna giden yolda birçok mücadele verilmiştir. Gazi  Mustafa Kemal Atatürk, Cumhuriyetin kurulma fikrini bu toplantıda  paylaşmıştır. Kocaeli basını bu günü Onur Günü kabul etmiştir. Bu  bayrak altında özgürce yaşıyorsak Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve onun silah arkadaşlarına borçluyuz. Onları bir kez daha rahmetle anıyorum. Tüm basının bu anlamlı gününü kutluyorum” dedi. Tören sonunda Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti tarafından KGK Onursal Başkanı Yavuz Donat ve KGK Genel Başkanı Mehmet Ali Dim’e teşekkür plaketi sunuldu. Donat ve Dim, daha sonra gazeteci Halit Yılmaz’la birlikte Türkiye’nin en kıdemli valilerinden olan Kocaeli Valisi Hüseyin Aksoy’u makamında ziyaret ettiler.

YAZAR BİLGİSİ