Atatürk’ün Kader Aşkı; Miti

04.08.2022
LÜTFÜ KARAKAŞ
Gazeteciliğe 1983 yılında başladı. Doğan Haber Ajansı’nın Edirne, Kırklareli, Tekirdağ illeri ile Balkan ülkelerinden Sorumlu Temsilci olarak 29 yıl çalıştı. Trakya Gazeteciler Derneği’nde 12 yıl başkan, Türkiye Gazeteciler Federasyonunda 6 yıl süreyle Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı. Halen Edirne’de günlük olarak yayınlanan Son haber Gazetesi’nin Başyazarı olarak mesleğini sürdürüyor. He started journalism in 1983. He has worked in Doğan News Agency for 29 years as the Representative in Edirne, Kırıklareli, Tekirdağ provinces and Balkan countries. He served as the president of Trakya Journalists Association for 12 years, and as the Vice President in Turkey Journalists Federation for 6 years. He is still working as an Editor-in-chief of the newspaper Son Haber, published daily in Edirne. He is a Permanent Press Card Holder.

Atatürk’ün Kader Aşkı; Miti

Bulgaristan Komünist Partisinin son Genel Sekreteri ve Devlet Başkanı Todor Jivkov’un 10 Kasım 1989’da 33 yıllık iktidarının sona ermesi ile ülkenin demokrasi arayışlarını gözlemlemek için 13 Ekim 1991 tarihindeki milletvekilliği seçimlerini izlemeye gittim.

Kırcaali’den taksi ile yola çıktım.

Yolda şoför ile sohbetteyim.

Malum ‘taksi şoförleri ve berberler’ ciddi kaynaktır.

Laf arasında dedi ki,

-Biliyor musun, Atatürk’ün Bulgaristanlı bir sevgilisi vardı.

İlk kez böyle bir bilgi duyuyordum.

Türkiye’de gündeme geldiğine, tartışıldığına hiç rastlamadım.

Tarih kitaplarında anlatılmıyor.

O gece Cebel yolunda taksiciden duyduğum bilgi yıllarca hep aklımın bir köşesinde kaldı.

Bulgaristan’a siyasi olayları, Türkiye’den giden Cumhurbaşkanı, Başbakan veya bakanları izlemek üzere sürekli olarak görevli gittiğimde aklımda hep Atatürk’ün Bulgar sevgilisinin kim olduğu sorusu vardı.

Kızın Kovaçev ailesine mensup olduğunu ve yaşananların anıları ile fotoğraflarını aldığını öğrendiğim Bulgar yazar Liliana Serafimova, “Atatürk’ün Kader Aşkı” diye kitap yazdı.

Türkiye’de bastırmak için de arayışa girdi.

Bu bilgiyi alınca hemen Sofya’ya giderek kitabının Türkçe basılması karşılığında fotoğrafları bana vermeye razı oldu.

Hürriyet Gazetesi’nin 21 Ekim 1988 tarihinde, ‘İşte Atatürk’ün Bulgar Sevgilisi’ başlığıyla büyük kurtarıcının “Miti” diye hitap ettiği genç kızın fotoğrafı yayımlandı.

Öğrenmemin üzerinden 7 yıl geçtikten sonra o fotoğrafa ulaşmıştım.

Yaşananları kitabında anlatan Serafimova, Atatürk’ün Sofya’da Askeri Ataşe olarak görev yaparken, 24 Mayıs 1914 gecesi Askeri Kulüp’te düzenlenen baloda birinci olması sonrasında hikayenin başladığını kaleme aldı.

O gece, salonda bulunan Bulgaristan Savunma Bakanı General Stilyan Kovacev’in güzel kızı Dimitrina Kovaçeva ile birincilik sonrası dans ettiğinde, aralarında duygusal bağın ilk düğümü atıldı.

Görüşmeler konuşmalar derken, Çanakkale Savaşı’nın başlaması nedeniyle Kurmay Binbaşı Mustafa Kemal, 19. Tümen Komutanı olarak atanınca Sofya’dan ayrıldı.

Miti, Atatürk’e ölümünden üç ay önce ‘Reisi Cumhur Hazretleri’ diye başlayan bir mektup yazarak, Türkiye’de hapiste bulunan bir arkadaşının affedilmesini isteyerek Atatürk’ü karşısına bir daha çıktı.

Çankaya Köşk’ünde arkadaşlarıyla sohbet ederken Atatürk’ün hüzünlenip, ‘Bir kız sevdim ataşeyken, vermediler. Kalbim Sofya’da kaldı.’ dediği anlatılır.

Sofya’da uzun yıllar gazetecilik yapan ve son dönemde Bulgaristan Telgraf Ajansı’nın Türkiye Temciliği görevinde bulunan Nahide Alideniz, bir yıl önce arayarak Atatürk’ün Sofya günlerini anlatan belgesel çekeceğini söyledi. İşte o zaman hatıralarım yeniden canlandı.

Türkiye’nin Sofya Büyükelçisi Aylin Sekizkök’ten, ‘Mustafa Kemal’in Sofya Günleri’ belgesel filminin ilk gösterimi için davet alınca heyecanlandım.

Gösterim, Miti ile karşılaştığı, dans ettiği, kıyafet balosunda birinci seçildiği Sofya Askeri Kulüp binasında…

Belgeselde, Bulgar Tarih Bilimleri Akademisi Başkanı büyük aşkı, ‘Dönemin genel ahlak kurallarına göre yaşandığına inanıyorum.’ diye tanımladı.

Kurmay Binbaşı Mustafa Kemal’in asli görevinin sorumluluklarını yerine getirerek, görev yaptığı ülkenin ve diğer komşu memleketlerin askeri durumlarını içeren onlarca raporu, Harbiye Nazırlığı’na gönderdiği de belgelerle ortaya konuluyor.

Bulgar Meclisi’nde bulunan Türk milletvekili aracılığı ile yaşanan siyasi gelişmeleri yakından takip ettiğini de anlıyoruz.

Kurtuluş Savaşı’nın başladığı günün 103. yılında Sofya Askeri Kulübü’nün Balo Salonu, buram buram Atatürk kokuyordu…

Gazeteciliğimizin tarihimizle kavrulduğunu görmek beni memnun ederken 100 yıl geçse bile gazetecilerin eskide yeni bir şey bulabileceğini tüm dünyaya göstermiş olduk.

Lütfü Karakaş

KGK Genel Sekreteri

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.