Ankara’da dev medya buluşması

25.10.2019
Ankara’da dev medya buluşması

GEÇEN yıl eylül ayında ABD’nin New York kentinde yapılan Dünya Rus Medya Kongresi’ne katılan KGK (Küresel Gazeteciler Konseyi) Genel Başkanı Mehmet Ali Dim’in davetiyle Türkiye’ye taşınan 21. kongrenin açılışı saat 11.00’de Ankara’daki Meyra Palace Otel’de yapıldı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun himayesinde, KGK’nın ev sahipliğinde gerçekleşen organizasyonla Türkiye’ye gelmiş en kalabalık konuk gazeteci kafilesinde, 85 ülkeden 160 Rus dili konuşan gazeteci yer aldı. Alanya Rus Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Ekaterina Gündüz’ün kongre başkanlığını yaptığı dev buluşmanın açılışına Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay da katıldı.  Açılış konuşmasını yapan KGK Genel Başkanı Dim, Türkiye’nin güneydoğu sınırındaki terör tehdidini ortadan kaldırmak üzere yapılan Soçi mutabakatının hemen sonrasında Rus gazetecileri ağırlamaktan onur duyduklarını söyledi. ‘Kurucu Genel Başkanı’ olduğu KGK’nın misyonunu ve vizyonunu anlatan Dim, KGK’nın geçen hafta Azerbaycan’da gerçekleştirdiği Bakü Medya Buluşması’nı hatırlatarak “Sayın Cumhurbaşkanımızın KGK’nın kuruluşunu onayladığı 14 Ekim 2019 günü Bakü’deydik. Bu tarih, bizim açımızdan anlamlı bir gün olarak tarihe geçti. Burada Sayın cumhurbaşkanımız adına Cumhurbaşkanı Yardımcımıza bir kez daha teşekkür ediyoruz” dedi.
‘BU KONGRE İÇİN 2 YIL ÇALIŞTIK’
Dünya Rus Medya Kongresi’ni Türkiye’ye taşımak için 2 yıl önce Alanya Rus Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Ekaterina Gündüz’le yola çıktıklarını söyleyen Dim, “Dünya Rus Medya Konseyi ile Alanya’da bir çekirdek toplantı yaptık. Bu toplantıya Dışişleri Bakanımız Sayın Mevlüt Çavuşoğlu da katıldı. Ve bu kongrenin Türkiye’de yapılması için Sayın Çavuşoğlu da istekte bulunmuş, “Siz bunu yaparsınız, başarırsınız” diyerek bize görev vermişti. Biz de o şevkle yola çıktık. 2 yıl uğraştık, geçen yıl eylül ayında New York’taki 20. kongreye ben de katıldım ve orada davet ettik. Dünya Rus Medya Konseyi Başkanı, değerli dostum Vitaly İgnatenko ve Başkan Yardımcısı değerli dostum Micheal Gusman’ın da destekleriyle bugün bu kongreyi Türkiye’ye getirmek nasip oldu. Bu kongre ile hedeflerimiz, hem iki ülke medyası arasında kontak kurmak, hem iki ülke arasındaki ilişkilerin gelişmesine katkıda bulunmak, hem de iki halkın dostluğuna, dayanışmasına katkı vermek. Ayrıca bu toplantıyla ülkemizin turizm anlamında tanıtımına büyük bir katkı koyduğumuzu düşünüyoruz. Bu organizasyona büyük destek veren, himayesine alan Dışişleri Bakanımız Sayın Mevlüt Çavuşoğlu’na sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Gerçekten Sayın Çavuşoğlu’nun desteği ve öngörüsü olmasaydı, bu olmazdı. Aramızda olduğunuz için, sayın cumhurbaşkanı yardımcımız başta olmak üzere hepinize sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
PUTİN’İN MESAJI OKUNDU
Dünya Rus Medya Konseyi (WARP) Başkanı Ignatenko, programın açılışında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in kongreye ilişkin tebrik mesajını okudu. Putin, mesajında, Rus gazetecilerin ülkelerinin diğer ülkelerle olan ilişkilerinde oynadığı etkin role vurgu yaparak, kongrenin başarılı geçmesi temennisinde bulundu.
Alanya Rus Eğitim ve Kültür Derneği Başkanı Gündüz de kongrenin toplanmasında emeği geçenlere teşekkür ederek, toplantılarda ele alınacak konu başlıklarına ilişkin katılımcılara bilgi verdi.
CUMHURBAŞKANI YARDIMCISI OKTAY’IN KONUŞMASI 
Bir konuşma yapan Oktay, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin’in 2019 yılında 6 kez yüz yüze ve 9 kez de telefonla görüştüklerini belirterek, Türkiye-Rusya ilişkilerine değindi.
Oktay, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin’in son olarak Soçi’de görüştüklerini hatırlatarak, “Karadeniz’in iki kıyısına güneşli havalar taşıyan Türkiye ve Rusya Cumhurbaşkanları arasındaki dostluk, sadece iki ülke açısından değil, bölgesel ve küresel önem taşımaktadır. Güçlü devlet geleneğine sahip iki ülke arasındaki mevcut ilişkilerin kurumsallaşması ve dostane işbirliğinin sürdürülebilir hale gelmesi için yoğun çabamız sürmektedir. Bu kapsamda Üst Düzey İşbirliği Konseyi 2010 yılında hayata geçirilmiş, Konsey’in alt mekanizmaları olan, Ortak Stratejik Planlama Grubu, Karma Ekonomik Komisyon ve Toplumsal Forum işler hale getirilmiştir. Bugün artık Türk-Rus iş birliği dediğimizde her biri mihenk taşı olan prestij ve vizyon projeleri akla gelmektedir. İki ülke arasında var olan 27 milyar dolarlık ticaret hacmi ve 10 milyar doları aşan karşılıklı doğrudan yatırımlar, ilişkilerin geleceğine dair daha ümitvar olmamızı sağlamaktadır. TürkAkım ve Akkuyu Nükleer Güç Santrali gibi bölgede eşi olmayan dev projeler ve derinleşen savunma sanayi iş birliğimizin yanında kültürel alanda da ilişkilerimiz perçinlenmektedir.
‘8 AYDA 4.8 MİLYON RUS TURİST’
Rusya ile karşılıklı Kültür ve Turizm Yılı ilan ettiğimiz 2019 yılının ilk 8 ayında 4 milyon 831 bin Rus turist ülkemizi ziyaret etmiştir. Eminim sizlerin arasında da hayatında en az bir kez Türkiye sahillerinde tatil yapan, Türkiye’den güzel anılarla ayrılan dostlarımız bulunmaktadır. Ayrıca Rusya’da Türk dizi ve filmlerine artan rağbeti memnuniyetle takip ediyor, Yunus Emre Enstitüsü aracılığıyla Rus dostlarımızla Moskova, Ulyanovsk, Yekaterinburg ve St. Petersburg şehirlerinde Türk Film Günleri’nde buluşuyoruz. Ayrıca, Manisa Celal Bayar Üniversitesi ve Rusya Federasyonu Milli Ekonomi ve Devlet Yönetimi Akademisi arasında başlatılan yükseköğretim iş birliği gibi adımların sayılarının artmasını arzu ediyoruz. Rusya ile ilişkilerimizi hem toplumsal ve insani boyutta hem de diplomatik ve ekonomik alanda ilerletmeye kararlıyız. Öncelikli olarak 100 milyar dolar ticaret hacmini ve 6 milyon turist sayısını hedeflemekteyiz. Ama her şeyden önemlisi, Rusya ile sağlayacağımız iş birliği ile bölgede istikrarın, refahın ve huzurun hakim olmasını amaçlamaktayız. Bu kapsamda Barış Pınarı Operasyonu dahilinde Rusya ile varılan mutabakata önem veriyor; Suriye krizinin çözümüne yönelik birlikte katkı sağladığımız bir fırsat olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.
‘TÜRKİYE TERÖR YANLISI OYUNLARI BOZMUŞTUR’
Suriye krizinin çözümüne yönelik atılan her bir adımın gayesinin bölgede akan kanın durması ve Suriye’nin 8 yıldır özlemini çektiği huzur ortamına kavuşması olduğunu söyleyen Oktay, “Suriye’de krizin başladığı ilk günlerden itibaren Türkiye, her zaman çözümün Suriye toprakları içinde aranmasından yana olmuş, Suriye’nin toprak bütünlüğüne daima saygı duymuştur. Bu kapsamda siyasi ve diplomatik gayretlerimiz kesintisiz sürmüştür. Türkiye, Rusya ve İran’ın desteğiyle İdlib’de oluşturulan görece sükunet ortamı sayesinde yüzbinlerce insanın hayatı kurtulmuş ve yeni bir göç dalgasının önüne geçilmiştir. Türkiye’nin hem Fırat’ın batısında hem de doğusunda teröre karşı verdiği mücadele de kendi çıkarlarımızın gerektirdiği bir tercih değil, bölge istikrarı için hayati bir zorunluluktur. Ülkemizde bulunan 4 milyonu aşkın sığınmacının yuvalarına geri dönüşleri, Suriye’nin yeniden huzura, güvene ve istikrara kavuşmasıyla mümkündür. Diğer taraftan PKK/YPG ve DEAŞ gibi terör örgütlerinin Suriye krizini ülkemize taşıma gayretleri ve sınır güvenliğimiz konusunda taşıdığımız hassasiyet, bizi bu meselede sahada fiilen var olmaya mecbur etmiştir. Bu doğrultuda gerçekleşen Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı Harekatı’yla Türkiye, Suriye krizinin başlangıcından bu yana ilmek ilmek dokunan terör yanlısı oyunları bozmuştur. Bu bölgelerde güvenli hale getirilen kısımlara dönen sığınmacılar şimdi kendi topraklarında huzur içinde hayatlarına devam etmektedir” açıklamasını yaptı.
‘YAKLAŞIK 2 MİLYON SIĞINMACININ
GÖNÜLLÜ GERİ DÖNÜŞÜNÜ HEDEFLİYORUZ’

Barış Pınarı Harekatı’na değinen Oktay, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Operasyonda teröristlerle yaşanan çatışmalarda 7 askerimiz ile Suriye Milli Ordusundan 96 kardeşimiz şehit olmuştur. Teröristlerin sınır şehirlerimize attıkları havan ve füzeler sebebiyle 20 sivil vatandaşımız şehit olmuş, 184 vatandaşımız da yaralanmıştır. Bu vesileyle, Barış Pınarı Operasyonu’nda şehit olan Mehmetçiklerimiz ve sivil vatandaşlarımızı rahmetle anıyor, gazilerimize acil şifalar diliyorum. 9 gün devam eden operasyon, ABD ve Rusya ile varılan mutabakat sonucunda başarıyla sonuçlandırılmıştır. 911 kilometre uzunluğunda sınırımız olan bir bölgede kimse, 40 yıldır asker-sivil demeden vatandaşımızın canına kıyan katil bir örgütün palazlanmasına izin vermemizi bekleyemez. Burada oluşturulmaya çalışılan terör koridoruna karşı çıkmak en doğal hakkımızdır ve bu hakkımızı hem masada hem sahada savunmaya devam ediyoruz. Şimdi Mehmetçiğimiz, Suriye Milli Ordusu ile birlikte harekat alanını tarayarak, geride bıraktıkları terör tuzaklarını etkisiz hale getirmektedir ve Fırat’ın doğusundaki yaklaşık 480 kilometrelik alanın 120 kilometresi şu anda kontrolümüz altında bulunmaktadır. Kalan kısmının kontrol altında tutulması hususunda da Rusya ile mutabakata varmış durumdayız. Uluslararası toplumun desteğiyle barış koridoru bölgesine, yaklaşık 2 milyon sığınmacının gönüllü geri dönüşünü hedefliyoruz. Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye, dostlarıyla yürüyen, sahada sözünü söyleyen ve bunun gereğini yaparak sahada netice alan bir ülkedir.”
‘HAKLI MÜCADELEMİZDE ULUSLARARASI MEDYA
TEMSİLCİLERİNİN DESTEĞİNİ İSTİYORUZ’ 

Göçmenlerin geri dönüşleri konusunda Rusya ile yakın çalışacaklarının altını çizen Oktay, “Amerika ve Rusya ile varılan mutabakatların amacına ulaşması, PKK-YPG ve DEAŞ terör örgütlerinin Suriye’den tamamen temizlenmesine bağlıdır. Terörün küresel bir sorun olduğunu kabul ederek diğer ülkelerin de ülkemizin teröre karşı meşru mücadelesinde destek olmasını bekliyoruz. Uluslararası toplumun iyi terörist kötü terörist ya da kullanışlı/kullanışsız örgüt ayrımı yapmaktan kaçınarak, insani veçhelerle, Türkiye ile eşit sorumluluk paylaşmasını arzu ediyoruz. Barış Pınarı Harekâtı sırasında ne yazık ki uluslararası medyada yayılan dezenformasyonlar ve taraflı tutumlar ile de mücadele etmek durumunda kaldık. Sınıra yakın ilçelerimizde sivil vatandaşlarımızın terörün hedefi olması ve PKK/YPG’nin gerçek yüzü yabancı basında neredeyse hiç yer bulmadı. Bu süreçte, Türkiye’nin haklı ve meşru mücadelesinin dünya kamuoyuna duyurulmasında siz uluslararası medya temsilcilerinin de desteğini istiyoruz. Sizlerden beklentimiz; Barış Pınarı Operasyonu’nun amacının bölgede istikrarı sağlamak ve terörle mücadele olduğunu; asla Kürtlere ya da herhangi bir etnik unsura yönelik yapılmadığını ve terörle mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğimizi haberler ve yayınlarınızla dünyaya anlatmanızdır. Yani Türkiye’de ve bölgede yaşanan gerçekliği hiçbir ülkenin gözüyle değil. objektif bir şekilde kendi gözünüzle görmeniz; gözlemlemenizdir” diyerek konuşmasını sonlandırdı.
KGK Genel Başkanı Dim, konuşmasının ardından Oktay’a teşekkür plaketi verdi. Plaket töreninin ardından Oktay ve konuklar, aile fotoğrafı çektirdi.
OKTAY TÜRK-RUS DOSTLUK SERGİSİNİ GEZDİ 
KGK, ev sahipliği yaptığı 21. Rus Medya Kongresi kapsamında başkent Ankara’da Türk-Rus Dostluk Sergisi açtı. Dev kongrenin açılışına katılan Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, konuklara hitap etmesinin ardından KGK Genel Başkanı Dim, KGK yönetimi ve üyeleriyle bir araya geldi.
Oktay, daha sonra KGK’nın açtığı Türk-Rus Dostluk Sergisi’ni Dim’le birlikte gezdi. Dim, “KGK ev sahipliğinde gerçekleşen 21. Dünya Rus Medya Kongresi’nin açılışına katılan ve çok anlamlı bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Yardımcımız Fuat Oktay beye şükranlarımızı sunarım. Kongre öncesi Rus-Türk dostluk sergimizi de birlikte yoğun ilgiyle gezdik” dedi.
DÜNYA RUS MEDYA KONSEYİ’NDEN TEŞEKKÜR
Dünya Rus Medya Konseyi (WARP) Başkanı Vitaly İgnatenko, Rusya Federayonu Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov ve WARP Başkan Yardımcısı, TASS Ajansı Genel Müdürü Micheal Gusman, 21. Dünya Rus Medya Kongresi’ne ev sahipliği nedeniyle KGK Genel Başkanı Mehmet Ali Dim’e bir teşekkür plaketi sundular.
‘İKİ ÜLKE DOSTLUĞUNA BÜYÜK KATKI’
KGK Genel Başkanı Mehmet Ali Dim, iki ülke arasındaki dostluğu pekiştirecek ve Türkiye’nin tanıtımına büyük katkısı olacak Rus Medya Konseyi’nin 21’inci kongresine Türkiye’nin ev sahipliği yapmasının iki ülke ilişkileri açısından büyük öneme sahip olduğunu ifade ederek, Rus dili konuşan basın mensuplarının Türkiye’de en iyi şekilde ağırlanacağını söyledi.
ANKARA’DAN SONRA KAYSERİ, KONYA VE ALANYA 
Dünya Rus Medya Konseyi (WARP) Başkanı Vitaliy Ignatenko ve Rus dili konuşan gazetecilerin ağırlanacağı, şehirlerin tanıtımına büyük katkılar sağlayacak olan organizasyon, 24-28 Ekim tarihleri arasında Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun himayesinde, KGK’nın ev sahipliğinde Ankara, Kayseri, Konya ve Alanya’da gerçekleştirilecek. Bu dev organizasyon Ankara’da Altındağ Belediyesi, Kayseri’de Kayseri Büyükşehir Belediyesi, Konya’da Konya Büyükşehir Belediyesi, Alanya’da Lonicera Hotels sahibi Uğur Sipahioğlu, ALTİD (Alanya Turistik İşletmeciler Derneği), ALTSO (Alanya Ticaret ve Sanayi Odası) ve Alanya Belediyesi’nin destek ve sponsorlukları ile gerçekleştirilecek.
21. DÜNYA RUS MEDYA KONGRESİ PROGRAMI 
Aralarında Amerika, Kanada, Almanya, İngiltere ve Fransa gibi ülkelerin de bulunduğu 85 ülkeden 160 Rus dili konuşan gazeteci, Ankara’daki programın ardından Kayseri’ye götürülecekler. 26 Ekim Cumartesi günü Kayseri şehir turu ve Erciyes gezisinin ardından Kapadokya gezisi gerçekleştirilecek. Aynı gün Konya’ya götürülecek olan konuklar, burada akşam yemeğinin ardından Semazen Gösterisi izleyip Alanya’ya hareket edecekler. Lonicera Otel’de konaklayacak konuklar 27 Ekim Pazar günü saat 09.00’da 21. Dünya Rus Medya Kongresi’ni gerçekleştirecekler. Kongrenin ardından teleferik gezisi, Alanya Kalesi, Damlataş Mağarası ve tekne turu gibi Alanya kültür programına katılacak konuklar, aynı günün akşamı saat 20.00’de Lonicera Hotel’de Alanya Rus Eğitim ve Kültür Derneği’nin kuruluşunun 10. yılının da kutlanacağı gala gecesinde bir araya gelecekler.

YAZAR BİLGİSİ