Covid-19 Gazeteciliği ve Nesli Tükenen Özel Habercilik…

26.01.2021

Özkan Tamirak- TV-100 Haber-Araştırma Servisi Müdürü

Çağımızda yaşayanlara “Hayatından silmek istediğin bir yıl söyle” deseler sanırım tüm insanlık 2020 yılı der. Tam bir felaketler yılı oldu. Biz gazeteciler için bir o kadar hareketli ama bir o kadar da kendimizi, mesleğimizi sorguladığımız bir yıl oldu. Bir tarafta mesleğini yapmak, diğer bir yanda ise kendi ve ailenin sağlığını korumak zorundasınız.

İşte Covid-19 bize bunları yaşattı 2020 yılı içerisinde. Kabus bitti mi, hayır hala devam ediyor. Haber peşindeki biz gazeteciler tüm sokak kısıtlamalarından muaftık. Sokaklarda haber peşindeydik. Ya virüs kaparsak? Ya ailemize bulaşırsa? Hep bu korku içinde yaşadık son aylarımızı. Gazetecilik mesleği Koronavirüs sürecinde bir evrim de geçirdi. Yıllardır hep konuşulurdu. “Acaba bir gün evden home office çalışılabilir miydi?” Evet o gerçekleşti. Hemen hemen tüm gazeteler artık evden yapılıyor. Televizyoncular için ise değişen bir şey yoktu. Onlar sürekli ekran önünde olmak zorundaydı.

Ben ve ekibim de Akşam Gazetesi Haber Müdürlüğü görevim sırasında pandeminin ilk dönemlerinde 20 Mart itibariyle evden çalışmaya başlamıştık. İlk başlarda güzel gelmişti. Evdesin, ailenlesin. Ama bu iş uzadıkça işinin aslının öyle olmadığını fark ettik. Çünkü bir yanda ev halinin patırtıları, diğer yanda işinize hakim olma görevi. İkisi zar, zor yürüyordu. Ama daha da önemlisi gazeteci dışarda olmalıydı. Haber yapacağı kişiyle göz göze olmalıydı. Facetime görüşmeler, telefonla konuşmalar da bir yere kadardı.

Bu nedenle zaten muhabir odaklı habercilik anlayışının günden güne kaybolduğu gazetecilik heyecanına bu sürecin büyük zarar vermesinden ciddi endişe taşıyorum. Haberciliğin en keyifli hali olarak gördüğüm özel haber ağırlıklı gazeteciliği meslek hayatım boyunca önde tuttum. Ekip arkadaşlarımla da hep bu bakışla çalıştık. Son dönemizde özel habercilik de tıpkı muhabir odaklı gazetecilik gibi yara aldı. Artık bir çok yayın kuruluşu muhabirlerinin getirdiği özel haberlerden çok ajan odaklı çalışıyor.

Medya kuruluşları artık evden çalışmayı benimsedi. Kurumların giderleri de binalar kapanınca oldukça düştü. Tabi ki bu yöneticiler için çok önemli bir detay. Aşılar vurulmaya başlandı. İnşallah bu illetten kurtulmamızı sağlayacak. Peki bu süreç tamamen bittiğin de medya eskiye dönecek mi? Yoksa home office çalışmaya devam mı edilecek? Benim gördüğüm, konuştuğum meslektaşlarım gazete ve televizyon binalarını çok özledi. O medya sohbetlerini, haber toplantılarını, yine bir arada olmayı çok özledik. İnşallah o güzel günlere az kaldı. 2021 yılından temennim sağlıklı olalım, iyi olalım. Allah ülkemizi her türlü kötülüklerden korusun.

 

 

 

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.