Hakikat davasına hizmet etmek: Savaştaki ulusların neden basın özgürlüğüne ihtiyacı var

26.01.2021

Borzou Daragahi – Uluslararası Muhabir/The Independent

 Özgür basının değeri ilk kez muhtemelen Amerika Birleşik Devletleri’nin Vietnam’daki Savaşı sırasında, silahlı bir çatışmada ortaya çıktı. Amerikan generalleri ve Washington’daki siyasi destekçileri zaferleri yüceltmeye ve düşman ölülerinin “vücut sayılarını” pompalamaya devam etti. Ancak çatışmayı anlatan gazeteciler, sahadaki askerlerin yanı sıra Vietnamlı sivillerin bariz çelişkilerini duydular. ABD sadece savaşı kaybetmekle kalmadı, aynı zamanda birçok kişinin yanlış yönlendirilmiş ve feci bir silahlı çatışma olduğuna inandığı bir şekilde Vietnam halkına korkunç zarar verdi. 

Vietnam’dan önce, dünyanın pek çok yerinde savaş muhabirliği, belki de kendi ülkelerindeki askerlerle birlikte çalışan muhabirlerin cüretkâr davranışlarıyla, stenografiye dönüşüyordu. Ancak, televizyonda düzenli olarak ilk kez yayınlanan bu çatışma sırasında, savaş alanındaki gazeteciler savaşın taktiklerinin, sonuçlarının ve nihayetinde ahlaki temellerinin sağlamlığını sorgulamaya başladılar.

Hükümet yetkilileri, savaşın herkesin bayrağın etrafında toplanmasının ve birliklerin moralinin uğruna verilen çabayı desteklemesinin bir zamanı olduğunu savunuyorlar. Sorun şu ki, generaller yalan söylüyor. Politikacılar yalan söylüyor. Ulusları çatışmaya sokan savaş sebebini uyduruyorlar. Ölü sayılarını uyduruyorlar. Beraberlikten zaferler çıkarıyor ve yenilgilerini örtbas ediyorlar. Hatalarını ve kötülüklerini gizliyorlar. Kamu kaynaklarını boşa harcıyorlar ve daha da önemlisi, genç erkek ve kadınların yanı sıra sivil, yoldan geçen herkesin hayatlarını feda ediyorlar. 

Gerçeği yansıtan bir basın, yolsuzluğu ve beceriksizliği ortaya çıkarır ve liderleri sorumlu tutar. Tarihin gösterdiği bu rol, savaş zamanında giderek daha az önemli hale geliyor. Gazeteciliğin Haçlıları, 1980’lerde Lübnan’ın İsrail destekli işgali ve eski Yugoslovya’nın dağılmasını takip eden 1990’larda, savaşların yanı sıra 2000’lerde Afganistan ve Irak’taki ABD Savaşlarında işlenen suçları ortaya çıkardı. 

Hükümetler, neredeyse her zaman ulusal güvenliği gerekçe göstererek, savaş zamanlarında basını içgüdüsel olarak bastırıyorlar. Bu, en azından kısa bir süre için yönetici seçkinlerin çıkarlarına hizmet edebilir. Ancak, devam eden savaşların operasyonel ayrıntılarını açıklamamayı içeren güvenlik endişelerine bağlı olan özgür bir medya, silahlı bir çatışmada kan, hazine ve itibar riske atan bir ulus için temel bir hizmet sunmaktadır. 

Silahlı kuvvetler, hükümet bürokrasisinin en inatçı türlerinden biri olma eğilimindedir. Görevliler sürekli olarak eleştiriyi saptırmaya, astları veya üstleri kendi eksiklikleri için suçlamaya ve işler ters gittiğinde eleştiri alma korkusuyla inisiyatif almaya direnmeye çalışırlar. 

Modernite için çabalayan gelişmekte olan ülkeler, hırsları uğruna, özellikle silahlı çatışma gibi önemli ve politik olarak yüklü anlarda, özgür, eleştirel ve hatta bazen sert basını teşvik etmekten daha iyi bir şey yapamazlar. Bir hükümetin olumsuz basına karşı diz çökmüş tepkisi, savaş zamanlarındaki suç iddialarını reddetmek, hatta sansür, suç ve davalarla haberciyi susturmak için savunma olabilir. 

Ancak bu geçici olarak bir liderin işine yarasa da, bir ulusun asıl işine yarayacak şey dürüst, titiz ve agresif bir basındır

Son zamanlarda, Kafkasya’da savaş şiddetlendiğinde, hem Ermenistan hem de Azerbaycan, silahlı çatışma sırasında özgür basının değeri hakkında iyi bir ders verdi. Haber yayınları ve gazeteciler korkutuldu, engellendi, kovalandı ve nihayetinde hükümet çizgisine ayak uydurmak zorunda bırakıldı. Sonunda, Erivan teslim olduğunda, Ermeni halkı savaş çabalarının kötü gittiğine ve generallerin ve politikacıların suç ortağı medyanın da yardımıyla o zamana kadar yalan söylediklerine dair çok az bilgi sahibiydi.

Özgür bir basın, savaş başarıları hakkında yalan söyleyen generalleri ve politikacıları sorumlu tutar ve savaş suçları ve zulümlerle uğraşarak bir ulusun itibarını lekeleyebilecek saha komutanlarına ve askerlere karşı bir kontrol görevi görür. Daha da önemlisi, savaş zamanındaki en önemli soruyu sorabilir: İnsan hayatı gereksiz yere mi yitiriliyor?

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.